Skip to content Skip to footer

12 ταλέντα έζησαν την εμπειρία του 500 Future500 ID Camp μέσω της AZ

Δυνατή γεύση από ΗΠΑ και κολεγιακό ποδόσφαιρο πήραν 12 νεαροί ταλαντούχοι Έλληνες ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν μέσω της AZ Sports Scholarships στο 500 Future ID Camp, βιώνοντας για σχεδόν μία εβδομάδα την καθημερινότητα ενός αθλητή/σπουδαστή στην Αμερική.

Για δεύτερη σερί χρονιά, ο ιδρυτής της AZ Άρης Ζαφειράτος συνόδευσε υποψήφιους Έλληνες ποδοσφαιριστές που επιθυμούν να κερδίσουν μια αθλητική υποτροφία σε Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ένα από τα κορυφαία camp που γίνονται στην Αμερική με τη συμμετοχή πάνω από 100 προπονητών πανεπιστημιακών ομάδων.

Με αφετηρία το Ελ. Βενιζέλος και μέσω Φρανκφούρτης, η αποστολή πάτησε Φιλαδέλφεια και λίγο αργότερα, οι 12 ποδοσφαιριστές βγήκαν για ένα χαλάρωμα στις εγκαταστάσεις των Eastern University & Cabrini University όπου διεξήχθη το camp.

Η αρχή είχε γίνει, όμως ουσιαστικά από τη δεύτερη μέρα οι νεαροί αθλητές βούτηξαν στα βαθιά. Μπροστά σε τεχνικούς κορυφαίων πανεπιστημίων, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και αγωνίστηκαν σε ματς 11×11.

Για τις τρεις επόμενες μέρες, τα παιδιά έδιναν διπλούς αγώνες καθημερινά, και ενδιάμεσα οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν ξεχωρίσει στα μάτια των προπονητών του camp, συμμετείχαν σε All Star Games.

Το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό καθώς πέραν των Αμερικανών παικτών υπήρχαν και πολλές αποστολές από Ρωσία, Κροατία, Ιταλία, Πολωνία με ποδοσφαιριστές που ήθελαν να εντυπωσιάσουν για να επιλεγούν από προπονητές.

Ωστόσο, το αθλητικό ήταν μόνο ένα κομμάτι του ταξιδιού, καθώς οι 12 τυχεροί αθλητές, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις συνθήκες που θα ζήσουν εφόσον κερδίσουν μια αθλητική υποτροφία.

Η διαμονή τους στο campus του πανεπιστημίου, το απαιτητικό πρόγραμμα προπονήσεων, και η επαφή με παίκτες διάφορων εθνικοτήτων ήταν μια ξεχωριστή και πρωτόγνωρη εμπειρία. 

Επίσης, εξίσου σημαντικό ήταν το σεμινάριο που παρακολούθησαν από πανεπιστημιακούς προπονητές, όπου άκουσαν συμβουλές/οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να επικοινωνούν αποτελεσματικότερα με τους τεχνικούς των ομάδων των πανεπιστημίων, καθώς επίσης για recruiting και τα στοιχεία που πρέπει να εμπεριέχει το ακαδημαϊκό/αθλητικό προφίλ τους.

Η διαμονή στις όμορφες εγκαταστάσεις του Eastern University διήρκεσε τέσσερις μέρες με τους 12 ποδοσφαιριστές να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, και όλη την ενέργειά τους. Μαζί με τον Άρη Ζαφειράτο, από κοντά παρακολουθούσε τις προσπάθειες των υποψηφίων ένας εκ των κορυφαίων παικτών της AZ.

Ο άσος του High Point University, Ηλίας Κοσμίδης έκανε τη διαδρομή Νιού Τζέρσεϊ-Φιλαδέλφεια για χάρη των 12 νεαρών παικτών που φιλοδοξούν να βαδίσουν στα χνάρια του.

Ο 20χρονος επιθετικός που έκανε τρομερή σεζόν με την ομάδα του High Point έμεινε Αμερική το καλοκαίρι καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις με ομάδες της USL, πριν τη senior σεζόν του στους Panthers.

 Ο Κοσμίδης συνόδευσε την αποστολή της AZ και στη Νέα Υόρκη, την προτελευταία μέρα του ταξιδιού, και είχε την ευκαιρία να μιλήσει στα παιδιά για όσα έζησε τα τρία χρόνια που έχει παίξει στο NCAA.

Η προσαρμογή, οι απαιτητικές προπονήσεις, τα μαθήματα, η φοιτητική ζωή, τα πολλά ταξίδια του από άκρη σε άκρη στις ΗΠΑ, οι αντίπαλοι, το όνειρο των draft όλα απαντήθηκαν από τον Κοσμίδη που ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία και έθεσε εαυτόν στη διάθεση τους εφόσον καταφέρουν τελικά να εξασφαλίσουν μια υποτροφία όπως αυτός το 2017.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Ground Zero, Wall Street, στο Bryant Park και φυσικά στην Times Square και στο Central Park με τα μάτια των παιδιών να γεμίζουν εικόνες και τα κινητά τους δεκάδες φωτογραφίες, ξεφεύγοντας λίγο από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα.

Στον γυρισμό στην Φιλαδέλφεια με το Mini-Bus της αποστολής, η κούραση από τις πολύωρες προπονήσεις είχε πλέον εξαλειφθεί, οι μπαταρίες των παιδιών είχαν γεμίσει και η επιστροφή στην Ελλάδα θα εύρισκε τους 12 αθλητές γεμάτους εμπειρίες.

Πλέον είναι στο χέρι τους, το σκηνικό που έζησαν στο Future 500 ID Camp να μην μείνει απλά στο επίπεδο μιας εβδομαδιαίας εμπειρίας, αλλά να γίνει η καθημερινότητα τους κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια.