Ο Αντρέας Ξενοφώντος, δεν είναι ένας ακόμη student athlete! Ο Κύπριος ποδοσφαιριστής ζει το ”american dream” με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αμερική αναζητά διαρκώς νέες προκλήσεις τόσο αθλητικά όσο και ακαδημαϊκά!
Ο νεαρός άσος αποφοίτησε προσφάτως από το College of Wooster με Bachelor of Arts in Economics, παραδίδοντας μια πτυχιακή 114 σελίδων σχετική με τον τρόπο που επηρεάζουν την προσέλευση θεατών στα γήπεδα της Κύπρου τα στημένα παιχνίδια. Η έρευνά του συζητήθηκε στην πατρίδα του, καθώς πολλά websites έκαναν αναφορές σε αυτήν και στον δημιουργό της.
Πλέον, ο Αντρέας είναι έτοιμος να δώσει συνέχεια στις σπουδές του και παράλληλα στον αθλητισμό, καθώς μέσω της AZ Sport Scholarships θα βρεθεί στο Connecticut και συγκεκριμένα στο University of New Haven για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Business Analytics & Sports Management!
Στόχος του, να πάρει τις επιπλέον γνώσεις που χρειάζεται και να μπει δυναμικά στην διαρκώς αναπτυσσόμενη ”αθλητική βιομηχανία” της Αμερικής που αναζητά επαγγελματίες με το προφίλ του Ξενοφώντος και ξέρει να τους αξιοποιεί και να τους ανταμείβει.
Αναζητώντας την αφετηρία του ”american dream” του Κύπριου ποδοσφαιριστή, πρέπει να επιστρέψουμε μερικά χρόνια πίσω, όταν εκπλήρωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Το πρώτο ερέθισμα ήταν ένας φίλος του από το λύκειο που πήγε στην Αμερική: ”Άρχισα να αναζητώ πληροφορίες στο διαδίκτυο για τον κολλεγιακό αθλητισμό, για τη ζωή του student athlete κλπ. Ήθελα κάτι πιο οργανωμένο ποδοσφαιρικά από την Κύπρο και παράλληλα να μπορώ να έχω ακαδημαϊκή εξέλιξη. Πολλοί νέοι από Κύπρο και Ελλάδα πηγαίνουν Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, αλλά εκεί δεν μπορείς να συνδυάσεις σπουδές και αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο”.
Το Lincoln Memorial University εμφανίστηκε τότε στο δρόμο του προσφέροντας υποτροφία και ο Ξενοφώντος ετοίμασε βαλίτσες! Θυμάται ακόμη την πρώτη του μέρα στο πανεπιστήμιο του Tennessee, καθώς έμελλε να κάνει τον πρώτο καλό του φίλο: “Το θυμάμαι ακόμη πολύ έντονα! Με υποδέχθηκε ο αρχηγός της ομάδας του Πανεπιστημίου, ένας Βραζιλιάνος. Ήταν πολύ φιλικός, ένιωσα κατευθείαν καλοδεχούμενος, κατάλαβα ότι στο LMU θα έχω μια όμορφη εμπειρία. Επίσης, την πρώτη μέρα γνώρισα και έναν Ιταλό freshman που έγινε μετέπειτα ένας από τους καλύτερους μου φίλους. Θυμάμαι θέλαμε να αφήσουμε καλές εντυπώσεις με την άφιξή μας, να δείξουμε ότι ήρθαμε για να παίξουμε και πήγαμε κατευθείαν στο γυμναστήριο. Μείναμε 2-3 ώρες κάνοντας ατομικό πρόγραμμα”.
Παρ’ όλα αυτά η θητεία του Ξενοφώντος ήταν σύντομη στο LMU: ”Ήταν πολύ εύκολο το πανεπιστήμιο, ήθελα μεγαλύτερη πρόκληση ακαδημαϊκά”.
Δεν το πολυσκέφθηκε, άρχισε τη διαδικασία για transfer και τελικά βρήκε κάτι στα μέτρα που ήθελε. Το College of Wooster στο Ohio, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στα Undergraduate Research Projects (δίνει έμφαση στην έρευνα). Το αθλητικό του πρόγραμμα μετέχει στην Division 3, ωστόσο ακαδημαϊκά ο Ξενοφώντος είχε την πρόκληση που επιθυμούσε.
Αποφοίτησε, κάνοντας μια πρωτότυπη έρευνα: ”Συνδύασα όλες τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις στα Οικονομικά και στην Στατιστική και παρέδωσα μια πτυχιακή 114 σελίδων η οποία κατέδειξε την άμεση σχέση που έχουν τα στημένα παιχνίδια με την μειωμένη προσέλευση του κοινού στα γήπεδα της Κύπρου. Συν τοις άλλοις, η εν λόγω έρευνα με βοήθησε να στοχεύσω στο θέμα του MSc μου επιλέγοντας το Business Analytics and Sports Management. Με τη βοήθεια της AZ Sport Scholarships πήρα μεταγραφή στο University of New Haven”!
Παράλληλα θα συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα, αγωνιζόμενος με την ομάδα του πανεπιστημίου που συμμετέχει στην Northeast-10 Conference της DII: ”Η καθημερινότητα ενός student athlete είναι απαιτητική παρ’ όλα αυτά αν είχα τη δυνατότητα να παίξω και για άλλα 2-3 χρόνια ακόμη στο κολλεγιακό πρωτάθλημα θα το έκανα. Οι αποστολές, τα ταξίδια, οι προπονήσεις με την ομάδα ενώ παράλληλα έχεις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις είναι μια μεγάλη πρόκληση που καλείσαι να ανταπεξέλθεις. Δεν περίμενα να γνωρίσω τόσο διαφορετικό κόσμο. Κόσμο από διαφορετικά μέρη, με διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία κ.α. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ως εκείνη τη στιγμή πως μπορώ να ταιριάζω πολύ με εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους. Όλα αυτά είναι που κάνουν τον κολλεγιακό αθλητισμό των ΗΠΑ κάτι μοναδικό παγκοσμίως. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο πουθενά αλλού για έναν αθλητή-σπουδαστή. Σου εξασφαλίζει ένα καλό πτυχίο, ενώ παράλληλα αν είσαι πραγματικά καλός σου ανοίγει δρόμο και για επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στις μέρες μας κάθε αθλητής χρειάζεται ένα πτυχίο, ανεξάρτητα πόσο θα προχωρήσει στο άθλημά του”.
Όσον αφορά το δικό του μέλλον, το φαντάζεται συνδεδεμένο με τον αθλητισμό: ”Στόχος μου είναι να ασχοληθώ επαγγελματικά στον τομέα του Sport Analyst. Στην Αμερική υπάρχει ζήτηση στον συγκεκριμένο τομέα, υπάρχουν καλοί μισθοί και ανέλιξη. Φυσικά κάποια στιγμή θέλω να γυρίσω στην Κύπρο, όμως όχι αφού πρώτα μείνω για κάποια χρόνια Αμερική προκειμένου να εργαστώ πάνω στον τομέα των σπουδών μου”.