Skip to content Skip to footer

Άρης Ζαφειράτος: ”Η αποδοχή  μιας υποτροφίας, είναι η στιγμή της αλήθειας”

Έχω βρεθεί και εγώ στη θέση σας στο παρελθόν. Κι έκανα, όχι μόνο ένα, αλλά πολλά λάθη στην προσπάθεια μου να πάρω τη σωστή απόφαση για το μέλλον μου, όταν αναζητούσα υποτροφία θέλοντας να ζήσω το ‘’όνειρο’’ της Αμερικής.

Παρ’ όλα αυτά δε μετανιώνω. Η αλλαγή τριών πανεπιστημίων στα πέντε χρόνια παραμονής μου στις ΗΠΑ, ήταν ένας από του λόγους που ‘’γέννησαν’’ στο μυαλό μου την ιδέα να ασχοληθώ με την συμβουλευτική νέων αθλητών και ειδικότερα με τις αθλητικές υποτροφίες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να αποφύγεις τις… παγίδες της διαδικασίας και να μη χρειαστεί να ακολουθήσεις το δρόμο που πήρα εγώ, παίρνοντας λάθος αποφάσεις στην ηλικία σου.

Κι αν εγώ, εν τέλει, δεν το πλήρωσα ακριβά, αφού αντέστρεψα την κατάσταση στην καριέρα μου ως student-athlete, σήμερα μπορώ να το παραδεχτώ πως αυτές οι λάθος επιλογές θα μπορούσαν να μου στοιχίσουν.

Γι’ αυτό είμαι εδώ, πλέον, ως αθλητικός και ακαδημαϊκός σύμβουλος, στο πλευρό σου, από τη στιγμή που θα πάρεις τηλέφωνο, θα στείλεις μήνυμα ή θα συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας στο website της AZ Sport Scholarships, μέχρι και την στιγμή που θα βάλεις την υπογραφή σου στην πρόταση υποτροφίας, θα βγάλεις visa και θα μπεις στο αεροπλάνο για Αμερική.    

Θα είμαι δίπλα σου, με την έμπειρη ομάδα μου, για να σε συμβουλέψουμε και να σε καθοδηγήσουμε, προκειμένου να δημιουργήσεις αρχικά ένα δυνατό προφίλ που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όσο το δυνατόν περισσότερων πανεπιστημίων κι αμέσως μετά για να σε βοηθήσουμε να καταλήξεις στην απόφαση. 

Όμως, να θυμάσαι πάντα πως η τελική επιλογή είναι δική σου. Η στιγμή αποδοχής μιας υποτροφίας, είναι μια στιγμή αλήθειας για εσένα πρωτίστως αλλά και για την οικογένειά σου.

Ασφαλώς, η απόφαση αυτή πρέπει να παρθεί έχοντας στοιχεία, δεδομένα από εμάς, παρ’ όλα αυτά εσύ είσαι που θα αξιολογήσεις την πρόταση βάσει των προτεραιοτήτων σου, των ζητούμενων που έχεις θέσει, του χαρακτήρα σου και της προσωπικότητάς που διαθέτεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αθλητές που έχουν περάσει την πόρτα της AZ Sport Scholarships συνοδευόμενοι και μη από την οικογένειά τους, βάζουν τον πήχυ στον… Θεό. Και καλά κάνουν.

Κάθε νέος άνθρωπος που έχει κάνει θυσίες στη ζωή του, που στερήθηκε απολαύσεις που έχουν οι συνομήλικοι του, κυνηγώντας έναν χρόνο, ένα όριο, ένα γκολ, δικαιούται να έχει το βλέμμα του στον ουρανό.

Παρ’ όλα αυτά, ο ρεαλισμός, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Κι όταν μιλάμε για Αμερική και για κολλεγιακό αθλητισμό, πρέπει να ξέρουμε πως αποτελεί όνειρο ζωής για εκατομμύρια αθλητές εκεί έξω. Και με αυτούς πρέπει να αναμετρηθούμε για να κερδίσουμε τελικά μια θέση σε ένα πολύ όμορφο ταξίδι που -άκουσε με- θα σε πλάσει για το υπόλοιπο της ζωής σου!

Άρης Ζαφειράτος - AZ Sport Scholarships - From A to Z How To Sport And Study In The USA

Οπότε ο δρόμος του ρεαλισμού, θεωρώ βάσει των εμπειριών μου και της γνώσης μου στο συγκεκριμένο τομέα, είναι ο ενδεδειγμένος. Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που κατ’ εμέ πρέπει να λάβεις υπόψη την κρίσιμη ώρα που θα κληθείς μαζί με την οικογένειά σου να αποφασίσετε την υποτροφία που θα επιλέξετε:

  1. Ο αθλητικός παράγοντας: Αν το επίπεδο σου είναι κατάλληλο γι’ αυτήν την ομάδα και αν ο προπονητής θέλει πραγματικά να επενδύσει σε εσένα. Εφόσον μιλάμε για ομαδικό άθλημα, θα είσαι βασικός ή συμπληρωματικός παίκτης; Τι στόχους έχει η ομάδα; Τι επίπεδο έχουν οι συμπαίκτες σου; Fact: Το επίπεδο των ομάδων είναι σταθερά σε ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια, καθώς παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων και του ενδιαφέροντος για υποτροφίες τόσο στην NCAA όσο και στις NAIA και NJCAA από καλούς international athletes.
  2. Ο ακαδημαϊκός παράγοντας: Αν μπορώ να ανταπεξέλθω στο ακαδημαϊκό επίπεδο του πανεπιστημίου, αν υπάρχουν οι κλάδοι που θέλω να σπουδάσω και που βρίσκονται στο ακαδημαϊκό ranking: Fact: Μπορεί ένα πανεπιστήμιο να είναι εκτός των Top100 ακαδημαϊκά στην Αμερική αλλά σε συγκεκριμένα majors να μπαίνει στην κορυφαία 100άδα και μάλιστα πολύ ψηλά στην κορυφή.
  3. Ο οικονομικός παράγοντας: Πρέπει να ζυγίσει σωστά ένας αθλητής και η οικογένεια του το ποσό που μπορεί να διαθέσει συμπληρωματικά με την υποτροφία. Fact: Μπορεί ο στόχος να είναι full ride scholarship και κάλυψη όλων των εξόδων, ωστόσο θα ήταν άδικο να χαθεί μια εξαιρετική ευκαιρία σε ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο για ένα επιπλέον ποσό αντίστοιχο με το ποσό που θα δαπανούσε μια οικογένεια για έναν αθλητή εκτός του τόπου διαμονής του στην Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες πρέπει να ζυμώνονται στο μυαλό του υποψήφιου student athlete από την αφετηρία της προσπάθειας, ώστε να ωριμάσουν λίγο πριν την μεγάλη απόφαση.

Λίγο πριν από τη στιγμή της αλήθειας, αφού η επιλογή θα καθορίσει την εξέλιξη του σε όλα τα επίπεδα. Και η επιλογή, είναι εν πολλοίς υποκειμενική. Γιατί;

Για τον λόγο που εγώ λάτρεψα και αγάπησα το Σικάγο περισσότερο από την Ιντιάνα και τη Νέα Υόρκη που επίσης με φιλοξένησαν τα χρόνια μου ως student athlete σε πτυχίο και μεταπτυχιακό.

Έτσι, αν οι 3 προαναφερθέντες λόγοι πρέπει να ισχύουν στο 99% των περιπτώσεων στην επιλογή της υποτροφίας, οι παρακάτω έχουν να κάνουν καθαρά με την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία κάθε αθλητή.

  1. Τοποθεσία: Νέα Υόρκη ή Λος Άντζελες, Φλόριντα ή Σικάγο, Φιλαδέλφεια ή Σαν Φρανσίσκο; Η Αμερική είναι μια χώρα εντελώς διαφορετική από νότο προς βορρά και από ανατολή προς δύση.
  2. Κλίμα: Θες ζέστη όλον το χρόνο; Θες πολιτεία που να έχει και τις τέσσερις εποχές. Σου αρέσει το κρύο και θες μόνιμα χιονισμένο τοπίο;
  3. Το μέγεθος του πανεπιστημίου: Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως άλλο είναι ένα πανεπιστήμιο με 60.000 σπουδαστές και άλλο ένα με 5.000 σπουδαστές.
  4. Το μέγεθος της πόλης: Υπάρχουν πανεπιστήμια που εδρεύουν στην καρδιά μεγαλουπόλεων κι άλλα που είναι αποκομμένα κοντά σε μικρές πόλεις.
  5. Ο προπονητής: Η ”χημεία” με τον άνθρωπο που σε επέλεξε και τον επέλεξες. Πολλοί αθλητές είναι αθλητές ψυχολογίας κι αυτοί έχουν ένα λόγο παραπάνω να είναι προσεκτικοί στην επιλογή του Head Coach.
  6. Εγκαταστάσεις: Aν υπάρχει η δυνατότητα για official visit (επίσκεψη στο πανεπιστήμιο) είναι κάτι που συνιστώ ανεπιφύλακτα ώστε να τσεκάρεις πρόσωπα και πράγματα, αλλά και να μην έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αυτό το ταξίδι, τα πανεπιστήμια στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαθέτουν σύγχρονα και ενημερωμένα websites στα οποία μπορείς να περιηγηθείς και να δεις κάθε γωνία των προπονητικών εγκαταστάσεων αλλά και ολόκληρου του campus. Να σημειωθεί πως οι προπονητές μπορούν να σε κάνουν virtual tour στις εγκαταστάσεις.

Άρης Ζαφειράτος
Founder&CEO
AZ Sport Scholarships