Skip to content Skip to footer

Αθλητισμός και σπουδές στην Αμερική: Απαιτείται καθοδήγηση για τη σωστή επιλογή

Το κολλεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ (NCAA) φαντάζει -και είναι- ιδανικός προορισμός για κάθε νεαρό αθλητή που θέλει να βελτιωθεί και να εξελίξει στο έπακρο το ταλέντο του, σπουδάζοντας παράλληλα, στον τομέα της αρεσκείας του. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεις πως αυτό ισχύει υπό προϋποθέσεις! Για την ακρίβεια, υπάρχουν παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο και κρίνουν τελικώς εν πολλοίς το αν θα πετύχει τους στόχους του ο αθλητής που κάνει το βήμα στην NCAA αποδεχόμενος μια υποτροφία από πανεπιστήμιο!

Ρώτησε – Μάθε – Προετοιμάσου 

Στις μέρες μας οι νεαροί αθλητές σε Ελλάδα και Κύπρο γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τα κολλεγιακά πρωταθλήματα των ΗΠΑ στο σπορ τους. Ή έτσι θέλουν να πιστεύουν. Σίγουρα είναι καλύτερο να ρωτήσεις, και να επιβεβαιώσεις αυτά που θεωρείς ότι υφίστανται, πριν αποφασίσεις να ασχοληθείς σοβαρά με το ενδεχόμενο να κάνεις το βήμα στις ΗΠΑ. Θυμίσου, δεν αρκεί μόνο η αναζήτηση στο διαδίκτυο, ή να έχεις κάποιους φίλους και συναθλητές στην Αμερική. Κάθε πληροφορία μπορεί να είναι χρήσιμη, ωστόσο σπάνια μπορεί να σου παρέχει κάποιος πληροφόρηση με εγκυρότητα. Μόνο μια αξιόπιστη συμβουλευτική εταιρία που έχει καθοδηγήσει αθλητές διαφόρων σπορ με επιτυχία είναι σε θέση να σε κατατοπίσει και να απαντήσει όλες σου τις απορίες. Αφού συνεχίσεις να ενδιαφέρεσαι για να διεκδικήσεις μια αθλητική υποτροφία στις ΗΠΑ η AZ Sport Scholarships θα καταστρώσει ένα στρατηγικό πλάνο προετοιμασίας προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες κάθε αθλητή και θα σε βοηθήσει σε όλα τα βήματα.

AZ Sport Scholarships - From A to Z How To Sport And Study In The USA

Η επιλογή δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτείται καθοδήγηση

Είναι ίσως το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας! Είναι γεγονός πως ακόμη και top αθλητές που μπορεί να είχαν πληθώρα επιλογών κορυφαίων αθλητικών προγραμμάτων πανεπιστημίων των ΗΠΑ κατέληξαν στη λάθος επιλογή: Ακατάλληλο μέρος – Κακό timing – Tεχνικό τιμ που δεν ταίριαζε με την ιδιοσυγκρασία τους. Η επικοινωνία με head coaches μπορεί να επιφέρει κάποια σύγχυση στον αθλητή και να μην κρίνει τελικώς σωστά ποια είναι η καταλληλότερη πρόταση για τον ίδιο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι για να δοθεί μια υποτροφία γίνεται μια διαπραγμάτευση για τα οφέλη που θα αποκομίσεις (ποσοστό και διάρκεια υποτροφίας, τα δίδακτρα, τη στέγαση, τη σίτιση, τα βιβλία, την ασφάλεια υγείας και άλλα προνόμια) οπότε καλύτερα να μην είσαι μόνος σου σε αυτό. Ξέχωρα από αυτό, όμως, η επιλογή πανεπιστημίου και αθλητικού προγράμματος πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, καθώς μιλάμε πάντα για ένα νέο άτομο που εκτός από ακαδημαϊκές και αθλητικές απαιτήσεις επιθυμεί σίγουρα να ταιριάζει ιδιοσυγκρασιακά με την κουλτούρα, το περιβάλλον του πανεπιστημίου ή ακόμη και την πόλη που βρίσκεται.

Υπάρχουν ”θολά σημεία” ή ακόμη και ”παγίδες”

Όντως, υπάρχουν θολά σημεία και παγίδες! Όταν κάποιος επιχειρεί μόνος του να βρει την …άκρη μέσα σε εκατοντάδες πανεπιστήμια (π.χ. στο στίβο μόνο δίνουν υποτροφίες παραπάνω από 500 πανεπιστήμια) που μπορεί να στοχεύσει σίγουρα δεν είναι εύκολο. Και η επιλογή θα σε ακολουθεί! Τι διαφορά μπορεί να έχει ένα Junior College από ένα πανεπιστήμιο NCAA ή NAIA και γιατί κάποιος να επιλέξει κάποιο αθλητικό πρόγραμμα της D2 αντί της D1; Τι ισχύει με τα D3 πανεπιστήμια και τι μπορεί να διεκδικήσει κάποιος από πανεπιστήμιο της Ivy League; Όλα αυτά τα ερωτήματα, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα κληθεί να απαντήσει ένας υποψήφιος student-athlete που πρέπει να γνωρίζει ότι μια λάθος επιλογή μπορεί να του στοιχίσει στην καλύτερη περίπτωση έναν χαμένο χρόνο, στη χειρότερη να μην πάρει ότι του αξίζει στην καριέρα του!

Τα πολύπλοκα διαδικαστικά

Από μια λεπτομέρεια, από μια ασυνεννοησία, από ένα λάθος έγγραφο, από μια λάθος εκτίμηση έχουν τεθεί σε κίνδυνο υποτροφίες πολλών χιλιάδων δολαρίων. Η επικοινωνία με το πανεπιστήμιο, με το Coaching Staff, με το Athletic Department και το International Student Office, για τη συμπλήρωση των απαραίτητων αιτήσεων, και των απαραίτητων εγγράφων για την κατοχύρωση μιας αθλητικής υποτροφίας και η επίβλεψη για την έκδοσης της φοιτητικής VISA είναι κάποια από τα διαδικαστικά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

  • Η AZ Sport Scholarships έχει εξασφαλίσει για αθλητές της περισσότερα από 2 εκ. δολάρια σε υποτροφίες σε NCAA, NJCAA, NAIA