Skip to content Skip to footer

Η διαδρομή για την κορυφή

Κάθε χρόνο 206 ομάδες σε 24 διαφορετικές περιφέρειες καλούνται να εξασφαλίσουν μία θέση από τις 48 που δίνουν το δικαίωμα συμμετοχής στο NCAA Championship με έπαθλο τον τίτλο του πρωταθλητή ΗΠΑ του κολεγιακού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Το πρωτάθλημα  ποδοσφαίρου NCAA αποτελείται συνολικά από τρεις Divisions, με μόνιμες συμμετοχές καθώς δεν υφίσταται καθεστώς ανόδου και υποβιβασμού.

Στην Division 1 συμμετέχουν 206 ομάδες χωρισμένες σε 24 περιφέρειες και οι αγώνες πρωταθλήματος διαρκούν από τα αρχές Αυγούστου μέχρι τέλη Νοεμβρίου.

Conference Championship – Conference Games – Non Conference Games

Σε κάθε περιφέρεια πραγματοποιείται η  Regular Season, η οποία αποτελείται από τα Conference games, δηλαδή τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν στην ίδια περιφέρεια καθώς και τα Non Conference Games, τα οποία δεν μετρούν στην βαθμολογία της περιφέρειας ωστόσο παίζουν βασικό ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών National Rankings.

National Rankings

Τα National Rankings αποτελούν ουσιαστικά την γενική βαθμολογία των 206 ομάδων που συμμετέχουν στην Division Ι και προκύπτουν από τα αποτελέσματα τους κατά την διάρκεια της σεζόν ενώ στην συνέχεια καθορίζουν και τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο NCAA Tournament.

NCAA Tournament

Το NCAA Tournament αποτελεί ουσιαστικά ένα Post Season event, από το οποίο θα προκύψει πλέον ο πρωταθλητής σε εθνικό επίπεδο με την συμμετοχή 48 ομάδων. Πιο συγκεκριμένα, αυτόματη πρόκριση παίρνουν οι 24 ομάδες που έχουν κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή στις περιφέρειες τους ενώ οι υπόλοιπες 24 επιλέγονται βάσει της θέσης τους στα National Rankings αλλά και κάποια επιμέρους κριτήρια όπως το ποσοστό νικών ή τον βαθμό δυσκολίας της περιφέρειας που αγωνίζονται.

Οι πρώτες 16 ομάδες των Rankings παίρνουν την απευθείας πρόκριση στον δεύτερο γύρο ενώ οι υπόλοιπες 32 συμμετέχουν στον πρώτο προκριματικό γύρο σε 16 ζευγάρια τα οποία καθορίζονται από γεωγραφικά κριτήρια και οι αναμετρήσεις πραγματοποιούνται στην έδρα της ομάδας με την υψηλότερη θέση.

Η συγκεκριμένη μορφή του τουρνουά συνεχίζεται έτσι μέχρι και την ημιτελική φάση, με τις 4 ομάδες που απομένουν να αγωνίζονται με στόχο μία θέση στον τελικό σε προκαθορισμένη έδρα.

Οι πρωταθλητές

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις περισσότερες κατακτήσεις του τίτλου βρίσκεται στο St. Louis το οποίο μετράει 10 πρωταθλήματα με τελευταία κατάκτηση ωστόσο το 1973. Ακολουθεί το Indiana με 8 και το Virginia με 7 ενώ δύο ομάδες (San Francisco, UCLA) έχουν 4 τίτλους και άλλες δύο (Maryland και Stanford) μετρούν 3 τίτλους.

Να σημειωθεί πως το Stanford αποτελεί τον κυρίαρχο της διοργάνωσης την τελευταία τριετία καθώς μετράει ισάριθμες κατακτήσεις.