Φτιάχνοντας τις βαλίτσες του για Αμερική το καλοκαίρι του 2017 στην Θεσσαλονίκη, ο 17χρονος τότε Γιώργος Ορφανίδης είχε μόνο το ποδόσφαιρο κατά νου. Αν και άριστος μαθητής του Ελληνικού Κολλεγίου (αποφοίτησε με 19.4), η μπάλα ήταν η μεγάλη αδυναμία του και ο Ηρακλής η τελευταία ομάδα που τον φιλοξένησε (νωρίτερα είχε φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού και του Άρη) μέχρι να μπει στο αεροπλάνο για Αμερική.
Το ποδόσφαιρο ήταν αυτό για το οποίο, ο νυν υποψήφιος Διδάκτορας, PhD στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, πήγε στην Αμερική και για να λέμε την αλήθεια το ποδόσφαιρο ήταν αυτό που τον πήγε στην Αμερική.
Το ταλέντο του ήταν καθοριστικό για να εξασφαλίσει μέσω της AZ Sport Scholarships 100% υποτροφία στο Winthrop University της South Carolina και να γίνει Student-Athlete ξεκινώντας μια διαφορετική ζωή.
Αρχικά, εκτός από το ποδόσφαιρο, ο Γιώργος δεν είχε άλλα δεδομένα. Δεν ήξερε καν, τι θέλει να σπουδάσει. Ωστόσο, το ακαδημαϊκό σύστημα των ΗΠΑ, επιτρέπει στους Student-Sthletes και γενικά στους σπουδαστές, να πάρουν το χρόνο τους, δίνοντας παράλληλα μεγάλη ευελιξία στην αλλαγή κατεύθυνσης.
”Πήγα στο πανεπιστήμιο ως undecided, και μετά επέλεξα να σπουδάσω Exercise Science, όμως δεν μου άρεσε” σημειώνει ο Γιώργος που τελικά βρήκε την κλίση του στον τομέα της Πληροφορικής.
”Το Computer Science μου άρεσε πάρα πολύ! Φυσικά, αρχικά έπρεπε να διαβάσω πολύ, γιατί όσοι επιλέγουν το συγκεκριμένο πτυχίο συνήθως προετοιμάζονται από το λύκειο, όμως κατάφερα να παραμείνω κοντά στο 3.8 GPA (άριστα το 4.0)”.
Τελικά, κατάφερε να πάρει το bachelor βγάζοντας συνολικό βαθμό 3.95 και ήταν ο πρώτος ανάμεσα στους πρώτους στο πτυχίο του, κερδίζοντας την σχετική διάκριση (Dean’s List).
Παράλληλα, έδινε τον καλύτερο εαυτό του στις προπονήσεις και στους αγώνες των Winthrop Eagles στην Big South της Division1, με στόχο να διακριθεί και εκεί γιατί όπως προείπαμε, το ποδόσφαιρο ήταν και είναι η μεγάλη του αγάπη.
Όμως, όσο ελκυστικό είναι ως άθλημα, άλλο τόσο απρόβλεπτο μπορεί να γίνει ακόμη και για αθλητές με σπουδαίο ταλέντο. Κάποιοι τραυματισμοί, ένα δύσκολο χειρουργείο και για τον Γιώργο το όνειρο των drafts άρχισε ουσιαστικά να θολώνει από τη δεύτερη σεζόν του στην Division1 της NCAA. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ολοκλήρωσε την κολλεγιακή του καριέρα με τη φανέλα του Winthrop κάνοντας 41 εμφανίσεις σε επίσημα παιχνίδια.
Κι αν δεν έγινε τελικώς επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, δε σημαίνει πως το ποδόσφαιρο δεν τον βοήθησε για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα. Πως; Ο Γιώργος εξηγεί: ”Το γεγονός ότι υπήρξα Student-Athlete έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αιτήσεις μου στα διδακτορικά. Στην Αμερική υπάρχει ιδιαίτερη εκτίμηση και από τον ακαδημαϊκό κόσμο για τους Student-Athlete, καθώς ξέρουν ότι είναι ικανοί να κάνουν πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί”.
Φυσικά, δε θα αρκούσε στο τμήμα έρευνας του Florida Atlantic University, ένα άριστο Bachelor και το γεγονός ότι ο Έλληνας άσος ήταν ποδοσφαιρικός Student-Athlete, ώστε να τον επιλέξουν ανάμεσα στους πολλούς για διδάκτορά τους.
Έπρεπε να κυνηγήσει τις ακαδημαϊκές φιλοδοξίες του υπερβάλλοντας εαυτόν όπως ακριβώς πρέπει να κάνει ένας ποδοσφαιριστής όταν κυνηγάει την επαγγελματική καριέρα. Ο αθλητικός με τον ακαδημαϊκό στίβο, ταυτίζονται σε πολλά και στον κολλεγιακό αθλητισμό των ΗΠΑ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβαδίσουν, εφόσον όμως ο Student-Athlete είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει εξίσου και στους δύο τομείς.
Το πρώτο καλοκαίρι που δοκιμάστηκε από τον Covid19 η Αμερική, ο Γιώργος δεν ήρθε Ελλάδα. Έμεινε και δούλεψε εθελοντικά σε ερευνητικό πρόγραμμα του NC State University (Νο79 στα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ), κάτι που του επέτρεψε να δυναμώσει το βιογραφικό του παίρνοντας μια πολύ καλή συστατική επιστολή.
Και δεν σταμάτησε εκεί. Κυνήγησε και έγινε δεκτός σε ένα πρόγραμμα έρευνας που συνδιοργάνωσε το Maryland, το Cornell και το Max Planck Institute της Γερμανίας. Είναι ένα επιστημονικό πρόγραμμα που ερευνητές από διάφορα top πανεπιστήμια του κόσμου, τοποθετούνται και παρουσιάζουν τα reports τους από έρευνες στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Εκεί ο Γιώργος είχε τη δυνατότητα να συναναστραφεί με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, κέρδισε την εκτίμηση ενός καθηγητή του Cornell και μπήκε στην ομάδα του, κάνοντας έρευνα πάνω στο αντικείμενο του για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Από το 2021, η έδρα του Γιώργου είναι η Florida και συγκεκριμένα το Florida Atlantic University, όπου είναι Graduate Research Assistant Department of Electrical Engineering and Computer Science.
Το μέλλον του προμηνύεται λαμπρό και ο Γιώργος σήμερα δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος και γεμάτος. Το ποδόσφαιρο κρατάει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, αλλά οι ακαδημαϊκές προκλήσεις που ο ίδιος κυνήγησε και δημιούργησε ως Student-Athlete, του προσφέρουν εξίσου μεγάλη ικανοποίηση…