Skip to content Skip to footer

Χρήσιμα tips στη διαδικασία εύρεσης υποτροφίας για έναν student-athlete 

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε στην AZ Sport Scholarships είναι η εξής: Τι σημαίνει παίρνω υποτροφία και ποια έξοδα καλύπτει; Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους αθλητές/οικογένειες θεωρούν ότι υποτροφία σε ένα πανεπιστήμιο των ΗΠΑ σημαίνει αυτομάτως κάλυψη όλων των εξόδων που μπορεί να έχει ο student-athlete κατά τη διάρκεια της φοίτησής του. Όντως αυτό μπορεί να συμβεί, ωστόσο δεν είναι ο κανόνας. 

#tip 1: Το ποσοστό μιας υποτροφίας κυμαίνεται από το 1% έως 100%! 

Ένα απλό παράδειγμα για να κατανοήσει κάποιος καλύτερα το ποσοστό, είναι το εξής: αν ένας αθλητής καταφέρει να εξασφαλίσει υποτροφία 50%, τότε θα πληρώσει τα μισά από τα δίδακτρα, τη στέγαση, τη σίτιση, τα βιβλία, την ασφάλεια υγείας! Η πλήρης υποτροφία (100%) γνωστή και ως full ride είναι αυτή που εγγυάται στον αθλητή πλήρη κάλυψη των εξόδων, ωστόσο και εδώ πρέπει να είστε προσεκτικοί. Μερικές υποτροφίες συμπεριλαμβάνουν insurance costs και μερικές όχι. Ο Head Coach και το πανεπιστήμιο είναι αυτά που αποφασίζουν στο τέλος της μέρας τι θα προσφέρουν στην κάθε περίπτωση αθλητή και μερικές φορές υπάρχουν κόστη/έξοδα ασφάλειας ακόμη και σε 100% υποτροφίες. Επιπλέον, σχετικά με το ύψος της επένδυσης που θα κάνει μια οικογένεια αθλητή, πρέπει να γνωρίζετε πως κάθε πανεπιστήμιο έχει διαφορετικές τιμές. 

#tip 2: Αυτές εξαρτώνται από το μέγεθος, τη φήμη, την τοποθεσία και το αθλητικό πρόγραμμα -αφού αναφερόμαστε σε student-athletes- που διαθέτει. Τα ποσά ανά έτος κυμαίνονται από 12.000 δολάρια μέχρι 60.000 δολάρια.

#tip 3: Η διαβάθμιση συνήθως σχετίζεται και με την λίγκα στην οποία μετέχουν οι ομάδες τους. Δηλαδή αν βρίσκονται στην NCAA ή σε NAIA, NCJAA, CCAA.

Σε γενικές γραμμές ισχύει πως τα κορυφαία και πιο ακριβά πανεπιστήμια έχουν ομάδες που παίζουν σε κάποια από τις κατηγορίες της NCAA, ακολουθούν σε κόστος αυτά που είναι της NAIA κι έπειτα αυτά της NJCAA (σ.σ. τα CCAA είναι τα πανεπιστήμια του Καναδά).

Ας πάμε σε κάποια απλά παράδειγμα για να γίνει περισσότερο κατανοητό πως λειτουργεί η διαδικασία στην πράξη: Ο 16χρονος X Student-Athlete είναι ένας αρκετά ταλαντούχος αθλητής στίβου αλλά μέτριος μαθητής και η οικογένειά του δεν είναι σε τόσο καλή οικονομική κατάσταση. Ενδιαφέρονται μόνο για 95-100% υποτροφία. Οι χρόνοι του X πλησιάζουν τις απαιτήσεις του NCAA ωστόσο δεν υπάρχει προσφορά υψηλότερη από το 80% σε ένα πανεπιστήμιο που κοστίζει ετησίως 40.000 δολάρια. 

Οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου πανεπιστημίου υπερβαίνουν τις δυνατότητες της οικογένειας, ωστόσο την ίδια ώρα ένα πανεπιστήμιο της NAIA που κοστίζει ετησίως 25.000 δολάρια δίνει στον X 95% υποτροφία και η οικογένειά του μπορεί να καλύψει τα 1250 δολάρια που απομένουν. Ο X αρχίζει τις διαδικασίες με την AZ Sport Scholarships, αλλά είναι αποφασισμένος και δουλεύει σκληρά τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε αθλητικό επίπεδο. Βελτιώνει τους βαθμούς του στο σχολείο, πετυχαίνει καλά scores στο SAT και παράλληλα βελτιώνει κι άλλο το Personal Best του. 

Μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια ο X έχει πιάσει και ξεπεράσει τα ζητούμενα σε αθλητικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις αρκετών πανεπιστημίων της NCAA και πετυχαίνει το στόχο του λαμβάνοντας 100% υποτροφία από πανεπιστήμιο που ήθελε. Όμως δεν θα το είχε πετύχει, αν δεν είχε ξεκινήσει τη διαδικασία, έστω κι αν αρχικά η πρώτη έρευνα δεν είχε τα αποτελέσματα που ήθελε.

#tip 4: Η θέληση και το σωστό timing για να ξεκινήσεις τη διαδικασία εύρεσης μιας υποτροφίας παίζουν καταλυτικό ρόλο. 

Για παράδειγμα ο A Student-Athlete με ίδιες επιδόσεις με τον Χ, αργεί να πάρει την απόφαση και κινεί τις διαδικασίες λίγους μήνες πριν αποφοιτήσει. Παρότι έχει καλούς βαθμούς και SAT, η αργοπορημένη απόφαση θα στοιχίσει, αφού οι Coaches των πανεπιστημίων έχουν ήδη δώσει το μεγαλύτερο ποσό που δικαιούνται για υποτροφίες, έχουν κλείσει τις θέσεις στο ρόστερ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τον Α. 

Πολλά ακόμη χαρακτηριστικά παραδείγματα του Scholarship Process μπορούμε να αναφέρουμε ωστόσο η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια υποδεικνύει ότι οι βασικοί παράγοντες της επιτυχίας είναι ο αθλητής να:

  • Αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο
  • Να δημιουργήσει ένα δυνατό highlight video το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς
  • Να προετοιμαστεί σωστά για τα τεστ του (SAT)
  • Να έχει καλό μέσο όρο στο απολυτήριο του
  • Να είναι διατεθειμένος να γνωρίσει μια νέα χώρα και μια νέα κουλτούρα
  • Να επιθυμεί να σπουδάσει ταυτόχρονα με το άθλημά του
  • Και φυσικά να είναι έτοιμος να περάσει όμορφες στιγμές!