Skip to content Skip to footer

Η AZ απαντάει στις απορίες σας σχετικά με τις αθλητικές υποτροφίες στις ΗΠΑ!

Η AZ Sport Scholarships έχει τις απαντήσεις στις βασικές απορίες σας σχετικά με τα αθλητικά προγράμματα των πανεπιστημίων των ΗΠΑ, τις αθλητικές υποτροφίες που προσφέρονται και το θεσμό του student/athlete!

Πως λειτουργεί το σύστημα του κολλεγιακού αθλητισμού στις ΗΠΑ;

Το κολλεγιακό αθλητικό σύστημα των ΗΠΑ είναι τυπικά ερασιτεχνικό (σ.σ. δεν προσφέρονται επαγγελματικά συμβόλαια και απαγορεύονται οι χορηγίες), όμως ουσιαστικά το επίπεδο και η οργάνωσή των ομάδων και της Λίγκας παραπέμπει σε επαγγελματικά πρότυπα. Οι student athletes έχουν σε πολλές περιπτώσεις διπλές προπονήσεις κατά την διάρκεια της εβδομάδας σε εγκαταστάσεις από τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ομάδες όπως οι Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα κ.α. στις καλοκαιρινές προετοιμασίες τους. Το πρόγραμμα σπουδών προσαρμόζεται στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του αθλητή προκειμένου να τον διευκολύνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα δυνατότερα ποδοσφαιρικά προγράμματα συγκεντρώνουν στα παιχνίδια τους αρκετούς φιλάθλους. Το απόλυτο ρεκόρ στο ποδοσφαιρικό NCAA είναι 3500 φίλαθλοι (μέσος όρος σεζόν), αριθμός μεγαλύτερος από πολλές ομάδες της ελληνικής Σούπερ Λιγκ. Ασφαλώς ο «βασιλιάς» του κολλεγιακού αθλητισμού των ΗΠΑ παραμένει το American Football με μέσους όρους που ξεπερνούν τα 100.000 φιλάθλους σε κάθε ματς, ενώ το μπασκετικό NCAA το ρεκόρ αυτήν τη στιγμή είναι 19.756 (μέσος όρος).

Τι είναι υποτροφία;

Μια υποτροφία απαιτεί συνδυασμό καλών αθλητικών και ακαδημαϊκών επιδόσεων από τον υποψήφιο αθλητή! Μια υποτροφία είναι το ποσό των χρημάτων που ένα πανεπιστήμιο μπορεί να διαθέσει/προσφέρει σε έναν student athlete -μέχρι την αποφοίτηση- και μπορεί να συμπεριλαμβάνει τα δίδακτρα, τη στέγαση, τη σίτιση, τα βιβλία, την ασφάλεια υγείας και άλλα προνόμια. Απώτερος στόχος του πανεπιστημίου που δίνει αθλητικές υποτροφίες είναι να προσελκύσει τους καλύτερους αθλητές στα προγράμματα που διαθέτει. Εύλογα δημιουργείται η απορία γιατί να το κάνουν αυτό; Λοιπόν, πρέπει να γνωρίζετε πως ο κολλεγιακός αθλητισμός στις ΗΠΑ είναι μεγάλη επιχείρηση και τα πανεπιστήμια μπορούν να έχουν πολλά έσοδα -και άλλα, έμμεσα οφέλη- από ένα επιτυχημένο αθλητικό πρόγραμμα. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο καλύτερος είναι κάποιος στο άθλημά του, τόσες περισσότερες ελπίδες έχει να γίνει αρεστός σε έναν προπονητή πανεπιστημίου και να εξασφαλίσει κάποια υποτροφία! Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά γενικό. Βλέπετε, η απόκτηση υποτροφίας δεν είναι εύκολη υπόθεση κι όσοι επιθυμούν να κυνηγήσουν μια τέτοια πρόκληση πρέπει, εκτός του ταλέντου που διαθέτουν, να είναι έτοιμοι να επενδύσουν προσπάθεια και χρόνο!

Πόσο κοστίζει μια υποτροφία;

Είναι γνωστό πως οι σπουδές στην Αμερική κοστίζουν ακριβά. Το ποσό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του πανεπιστημίου, την τοποθεσία, το ακαδημαϊκό ranking και την ποιότητα του αθλητικού προγράμματος που διαθέτει. Ο μέσος όρος ανέρχεται ετησίως στα 30.000 δολάρια, ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτή η σημαντικότητα και το όφελος μιας υποτροφίας 100% για τον υποψήφιο student athlete!

Σε πόσα χρόνια θα αποφοιτήσω;

Για Bachelor από τα πανεπιστήμια του NCAA και του NAIA συνήθως χρειάζεσαι τέσσερα χρόνια ωστόσο κάποιοι αθλητές μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο και στα τρία έτη εφόσον πάρουν καλοκαιρινά μαθήματα. Τα Junior Colleges έχουν προγράμματα διετίας και προσφέρουν μια εναλλακτική σε student athletes που δεν είναι ακόμη έτοιμοι ακαδημαϊκά ή αθλητικά για NCAA. Οι απόφοιτοι των Junior Colleges που μετέχουν στο πρωτάθλημα της NJCAA, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς των μαθημάτων σε πανεπιστήμιο του NCAA.

Υπάρχει κίνδυνος διακοπής της υποτροφίας;

Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει κάθε student athlete και την οικογένειά του αφού τα κόστη είναι πολύ υψηλά. Μία υποτροφία είτε ανανεώνεται ετησίως είτε κάποια πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν συμφωνία για τέσσερα χρόνια. Το σημαντικό είναι ότι ΔΕΝ μπορεί να διακοπεί λόγω μειωμένης απόδοσης του αθλητή ή κάποιου σοβαρού τραυματισμού. Αντιθέτως, το ποσοστό μιας υποτροφίας μπορεί να γίνει υψηλότερο αν ο student athlete πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις. Όμως πρέπει να γνωρίζετε πως το πανεπιστήμιο μπορεί να διακόψει μια υποτροφία αν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα και παράβαση των κανονισμών του πανεπιστημίου. Για παράδειγμα, αν αργεί ή απουσιάζει σε προπονήσεις, ή αν δεν είναι ο αθλητής τυπικός στα μαθήματα σου.

Πότε είναι η σωστή στιγμή να αρχίσει ένας student athlete να προετοιμάζεται για Αμερική;

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Η εμπειρία μας στην AZ Sport Scholarships, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ιδανικό είναι η προετοιμασία να ξεκινήσει 16 ετών (A΄ λυκείου). Αυτό δίνει στον υποψήφιο και σε εμάς ως εταιρία τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα πλάνο που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο, έχει σημειωθεί επιτυχία εύρεση υποτροφίας 100% σε αθλητή ακόμη σε διάστημα 3 μηνών!

Πως πρέπει να ξεκινήσω;

Το πρώτο βήμα είναι να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας στο site μας (www.azsportscholarships.com) προκειμένου να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση. Ένας συνεργάτης της εταιρίας μας θα έρθει ,άμεσα σε επαφή μαζί σου για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα!

Τα success stories της AZ Sport Scholarships!