Skip to content Skip to footer

Συνήθεις απορίες από γονείς υποψηψίων αθλητών για υποτροφία

Η εμπειρία μας στον τομέα της εύρεσης αθλητικών υποτροφιών στις ΗΠΑ, καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των γονιών του αθλητή στην προσπάθεια!

Ωστόσο, για να βοηθήσουν και να γίνουν κομμάτι της διαδικασίας, πρέπει πρώτα να μάθουν σχετικά με τον κολλεγιακό αθλητισμό και την ολότητα της διαδικασίας. Οι συνήθεις απορίες της οικογένειας συχνά δε σχετίζονται με τις απορίες που μπορεί να έχει ο υποψήφιος για υποτροφία αθλητής.

Ενώ ο μελλοντικός student-athlete ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το σπορ του και τον τρόπο ζωής, τους γονείς απασχολούν συνήθως πιο απλά, αλλά εξίσου σημαντικά σημεία της διαδικασίας αλλά και των ετών που θα ακολουθήσουν.

  • Τι είναι υποτροφία;

Ξεκινάμε από τα βασικά. Μια υποτροφία είναι το ποσό των χρημάτων που ένα πανεπιστήμιο μπορεί να διαθέσει/προσφέρει σε έναν student athlete -μέχρι την αποφοίτηση- και μπορεί να συμπεριλαμβάνει τα δίδακτρα, τη στέγαση, τη σίτιση, τα βιβλία, την ασφάλεια υγείας κι άλλα οικονομικά προνόμια. Απώτερος στόχος του πανεπιστημίου που δίνει αθλητικές υποτροφίες είναι να προσελκύσει τους καλύτερους αθλητές στα προγράμματα που διαθέτει. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο καλύτερος είναι κάποιος στο άθλημά του, τόσες περισσότερες ελπίδες έχει να γίνει αρεστός σε έναν προπονητή πανεπιστημίου και να εξασφαλίσει κάποια υποτροφία! Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά γενικό και η κάθε περίπτωση αθλητή είναι ξεχωριστή.

Ποιοί Είμαστε - AZ Sport Scholarships - From A to Z How To Sport And Study In The USA

  • Τι μπορεί να σπουδάσει ένας student-athlete;

Σχεδόν τα πάντα! Έχει επικρατήσει μια λανθασμένη άποψη ότι ένας αθλητής που εξασφαλίζει υποτροφία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ έχει συγκεκριμένη επιλογή πτυχίου. Αυτό δεν ισχύει! Τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πτυχία όλων των κατευθύνσεων αλλά σίγουρα υπάρχει διαβάθμιση όσον αφορά το επίπεδο (rankings). Αξίζει να σημειωθεί πως τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ διαθέτουν 30% περισσότερα Majors σε σχέση με τα πανεπιστήμια της Βρετανίας! Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο semesters στα οποία οι students athletes μπορούν να επιλέξουν 4-6 μαθήματα ανά semester κι αυτά αντιστοιχούν σε 12-24 credits. Από όλα τα μαθήματα οι student athletes παίρνουν συγκεκριμένα credits. Ανάλογα με το πτυχίο που θα επιλέξει ο αθλητής απαιτούνται 120-130 για να αποφοιτήσουν σε βάθος τετραετίας. Να σημειωθεί ότι στο πρώτο έτος οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να πάρουν μαθήματα ελεύθερης επιλογής για να επιλέξουν αργότερα την κατεύθυνση και το πτυχίο που επιθυμούν με την βοήθεια των ακαδημαϊκών συμβούλων.

  • Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η διαδικασία εύρεσης υποτροφίας;

Το χρονοδιάγραμμα είναι κάτι που συχνά αγχώνει τους γονείς. Εμείς ως εταιρία συμβουλεύουμε κάποιον αθλητή να ξεκινήσει προετοιμασία 12-24 μήνες πριν τη στιγμή που θέλει να μεταβή στις ΗΠΑ, αλλά η σωστότερη απάντηση στην ερώτηση ”πότε πρέπει να ξεκινήσουμε” είναι το ”το συντομότερο δυνατό”! Μόνο έτσι μπορούν να βελτιωθούν επιδόσεις, να διορθωθούν λάθη και απερισκεψίες και να γίνει καλύτερη στόχευση σε πανεπιστήμια και αθλητικά προγράμματα.

  • Που θα μένει, τι θα τρώει;

Είναι λογικό κάθε γονιός να ρίχνει μεγάλη βαρύτητα στη διαμονή και στη διατροφή του παιδιού του. Τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν φοιτητικές εστίες (σ.σ. καμία σχέση με τις ελληνικές) και κάποια έχουν διαμερίσματα/σπίτια εκτός campus που ανήκουν όμως στο πανεπιστήμιο. Στο συντριπτικό ποσοστό τους οι οι international student-athletes μένουν με συναθλητές τους την πρώτη τους σεζόν κάτι που κάνει ευκολότερη την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. Όσον αφορά τη διατροφή τους, κάποια έχουν εστιατόρια μέσα στο campus που παρέχουν ολοκληρωμένα γεύματα στον student athlete, ενώ κάποια έχουν κουζίνα στην εστία για όσους θέλουν να μαγειρεύουν. Επίσης στα περισσότερα πανεπιστήμια παρέχεται ειδική διατροφή στους αθλητές, προσλαμβάνοντας εξειδικευμένο προσωπικό με στόχο να βοηθήσουν τους student athletes να σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις.

  • Υπάρχει ασφαλές περιβάλλον;

Άλλη μία ερώτηση που σπάνια τη δεχόμαστε από αθλητές, αλλά είναι ανάμεσα στις βασικές των γονιών. Κι αφορά την ασφάλεια. Τα περισσότερα παιδιά θα φύγουν για πρώτη φορά από το σπίτι και είναι λογικό οι γονείς να ανησυχούν. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα πανεπιστήμια διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό που περιφρουρεί το campus 24/7. Επίσης οι σπουδαστές διαθέτουν ηλεκτρονικές κάρτες για την είσοδό τους σε συγκεκριμένα σημεία του πανεπιστημίου όπως και οι καθηγητές. Από εκεί και πέρα, υπάρχει παρουσία γιατρών και νοσηλευτών καθημερινά για να εξετάσουν όσους δεν αισθάνονται καλά και πρέπει να τονισθεί πως ειδικά αυτήν την περίοδο τα μέτρα ασφάλειας έχουν αυξηθεί.

  • Υπάρχει περίπτωση να διακοπεί μια υποτροφία;

Κάθε γονιός θέλει να ξέρει το worst case scenario για το παιδί του, ώστε να είναι έτοιμος να το αντιμετωπίσει. Και όταν είσαι γονιός αθλητή ξέρεις ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός σοβαρού τραυματισμού. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση ΔΕΝ κινδυνεύει η υποτροφία. Επίσης, μια υποτροφία ΔΕΝ μπορεί να διακοπεί από το πανεπιστήμιο λόγω μειωμένης απόδοσης του αθλητή. Αντιθέτως, το ποσοστό μιας υποτροφίας μπορεί να γίνει υψηλότερο αν ο student athlete πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις. Όμως πρέπει να γνωρίζετε πως το πανεπιστήμιο μπορεί να διακόψει μια υποτροφία αν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα και παράβαση των κανονισμών του πανεπιστημίου. Για παράδειγμα, αν αργεί ή απουσιάζει σε προπονήσεις, ή αν δεν είναι τυπικός στα μαθήματα σου.